+90 332 237 55 65
tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

İstiridye Mantarının Kuluçka Dönemi

09 Mart 2019
17 kez görüntülendi
İstiridye Mantarının Kuluçka Dönemi

Öncelikle yetiştirilecek istiridye mantarlarının üretim sistemi belirlenmelidir. Piramit, Askı yada ranza sisteminizi kurduktan sonra kompostlar hazırlanıp kuluçkaya bırakılır. Mantarların ilk evresi olan kuluçka döneminde mantarların bulunduğu ortamın kesinlikle ışık almıyor olması gereklidir. Mantar yetiştirme işleminde kuluçka dönemi kompostlara miseller ekildikten hemen sonra başlar. Kompost hazırlanmasına göre ve tesisinizin veya ortamınızın iklim şartlarına göre süresi değişkenlik gösterebilir. İstiridye mantarında kuluçka süresi 20 ila 30 gün arasında değişmektedir. Kuluçka dönemi istiridye mantarı üreticileri için en dikkatli olması gereken süreçtir. Kompostların içine yerleştirilen miseller odaya girdikten sonra 24 saat içinde hareketlenmeye başlarlar.

Kuluçka Evresi
Hazırlanan kompostların orta nokta kütlesel sıcaklık değerleri yükselmeye başlar ve 3 gün içerisinde en yüksek dereceye çıkar. Bu süreçte üretimin yapıldığı yerin sıcaklığı ve kompostların içerisinde ki sıcaklık oranı dengelenemez ise kompostlar zarar görür. Öyle ki kompost içindeki misel ölümü meydana gelir. Misel ölümü sonrası yeşil küf tohum miselini taşıyan dane tohumların üzerinde direk küflenmeye başlar. Kuluçka döneminde yaşanması olası bu durum için dikkatli olunmalı ve odanın sıcaklığı ve nem oranı sürekli kontrol edilmelidir. Kompostlar zarar gördüğü takdirde herşey biter. Bu gibi durumlara engel olabilmek ve oda ısısını kontrol altında tutabilmek için yeterli nitelikte klima kullanılmalıdır. Eğer ilk 3 gün sıcaklık dengemizi ayarlarsak sonra ki günler daha kolay geçecektir ve kompostlar tehlikeyi atlatmış olacaklardır. Sonra ki günlerde kompostlar sıcaklıklarını kendileri dengeleyebilecek ve normale döneceklerdir. Mantar yetiştirmek için hazırlanan tesisin içi oldukça temiz olmalıdır. Kuluçka dönemi mantarların en hassas oldukları dönem olduğu için hijyene son derece dikkat edilmelidir. Tesisin etrafında ki etkenlere karşı önlem alınmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?